Een maand alleen op reis – #8 Kookles in Bratislava

door Sophienne Bos

Na de klim naar het paleis gingen we terug naar de hostel om ons om te kleden voordat we weer de stad in zouden gaan. Daar pikten we onze nieuwe kamergenootjes op en gingen met zijn vijven de stad in om te eten en drinken.

Pas laat kwamen we terug in de hostel, waar we bij de balie zagen we de lege inschrijflijst voor de kookcursus en we besloten ons in te schrijven.

De volgende dag zijn we opnieuw door het stadscentrum gaan lopen, nu langs de plekken waar we nog niet met de tour waren geweest. Onze paden splitsen toen ik een museum in ging en zij ergens anders heen. We besloten elkaar bij de kookklas weer te zien.

Oké, dit museum over interieur (of hoe je dat dan ook noemt; ouderwetse kamers) was best tof! Maar ik was letterlijk de enige en die oudjes die daar werken spreken zo goed als geen Engels. Het eerste deel ging over de geschiedenis van wijn maken, met ouderwetse tools en dingen. Lovely, hier hadden ze ook Engelse teksten met verhaaltjes over wijn maken: dat vind ik leuk. Dingen leren, dingen lezen. Inspiratie op doen.

Daarna ging ik naar de eerste verdieping, waar alle lichten uit waren. Zodra ik de eerste kamer in ging stond een vrouw op om het licht aan te doen, die daarna een beetje achter me aan liep terwijl ik de kamers bekeek. Een beetje akward, maar dat is haar werk. Zo iets zou niet akward zijn op een moment dat er meerdere bezoekers zijn, maar er was niemand alleen ik. Dus zij hooverde om mij heen. Dan de kamer voor mij, dan achter mij. Ze liep gewoon heen en weer haar werk te doen, niet eens heel storend.

Maar toen op de tweede verdieping (opnieuw niemand, donker, vrouw legt haar tijdschrift weg om het licht aan te doen en loopt met me mee) bleef de vrouw telkens net een kamer achter mij, waar ze vervolgens met haar armen over elkaar heen naar mij staarde tot ik doorliep om me te volgen en weer naar me te staren. Het was zo vreemd, zo fout! Zo ongelofelijk ongemakkelijk.

Na het museum ben ik nog een beetje gaan rondlopen alvorens terug te keren naar de hostel om een lokale kookcursus te volgen: met fotograaf. De foto’s zijn gênant genoeg om even te delen. We kunnen zo een kookshow beginnen met al die gemaakte glimlachen 😉

De soep gemaakt van aardappelen, ui, schapenkaas, nog wat dingen en spek was super lekker 😀 Daarna gingen we met zijn alle de stad in, waar we tot in de late uurtjes in een rockbar hebben lopen drinken, dansen en tafelvoetballen!