Een maand alleen op reis – #18 De laatste stad(/p): Brussel

door Sophienne Bos

Het duurde even, maar hier is dan mijn laatste blog. Na Zagreb, Kroatië ben ik naar Brussel gegaan. Mijn neef woont daar. Het was een donderdagavond, volgens hem een erg leuke dag, want het EU parlement heeft dan een borreldag.

En  dus na snel mijn tas bij hem thuis gedropt te hebben liepen we naar een plein vol mensen en bestelden een biertje aan een buiten bar.

Nadat we wat biertjes gedronken hebben en de mensen rond ons aandachtig bekeken en besproken is het tijd om wat te eten te zoeken. Mijn neef spreekt vol liefde over Brussel en de geschiedenis van de stad. We staan stil bij kerkjes, pleintjes en een standbeeld. In deze buurt is nog erg veel terug te vinden van de kolonisatie. Zoals onderstaand standbeeld waarin ik hulpeloosheid en angst zag.

En terwijl we rondliepen, vergaten we compleet de tijd. Tegen de tijd dat we eindelijk een restaurant hadden bereikt, waren ze al gesloten. En dus besloten we terug naar zijn huis te gaan en wat te bestellen. De dag daarna was het tijd om de trein terug naar Nederland te pakken. Mijn neef bood aan mij eerst nog even langs Brussels hoogtepunten te rijden als we vroeg zouden opstaan.

Na een goede nachtrust (de beste sinds mijn reis: in een heerlijk bed, in plaats van op een hostel matrasje) en een ongelofelijk fijne douche, was het tijd om te gaan.

We reden langs machtige gebouwen (zoals het koninklijk paleis), keken uit over de stad, bezochten de Basiliek van Koekelberg en reden langs het Atomium (dat onvoorstelbaar veel groter was dan ik had verwacht).

En toen was het opeens het einde van mijn reis. Ik nam afscheid van mijn neef. Kocht chocolade voor mijn moeder en oma en stapte in de trein richting het land waar ik een maand daarvoor vandaan vertrokken was.

Een ervaring om nooit te vergeten, mensen om nooit te vergeten, steden die me altijd bij zullen blijven en die ik hopelijk opnieuw zal mogen bezoeken.

Ik dacht dat een maand alleen op reis, misschien een eenzame, moeilijk ervaring zou worden, maar eigenlijk ben ik nauwelijks ‘alleen’ geweest. Het was genieten, van begin tot eind :)