Een maand alleen op reis – #16 Wonderlijke watervallen in Plitvice Kroatië

door Sophienne Bos

Nadat ik mijn ticket had gekocht, werd ik gevraagd om naar een training cursus in Zagreb te gaan. Eerst dacht ik: maar dan ben ik op reis, en al snel veranderde dat naar: dat is een goede toevoeging aan mijn reis.

In Nederland had ik de andere twee Nederlanders één keer eerder ontmoet: Fadoua en Mo. Fadoua zou drie dagen voor de training aankomen in Zagreb. Ik besloot ook eerder te gaan, zodat we samen de stad een beetje konden verkennen.

Toen ik aankwam vertelde ze enthousiast dat ze wat mensen had ontmoet in de hostel en dat het idee was om de dag daarna naar Plitvice te gaan: de prachtige watervallen van Kroatië. Dat klonk geweldig! Die avond gingen we samen met haar nieuwe vrienden uiteten en liepen we wat door de stad. Helaas kon de tour alleen doorgaan als er minimaal 4 mensen waren. Een paar mensen gingen de dag daarna weg, waardoor Fadoua, Diego en ik slechts met zijn drieën waren. Overal zochten we een vierde persoon. We spraken zelfs random mensen op straat aan in de hoop dat ze mee zouden willen.

Toen we een beetje teleurgesteld terugkwamen in de hostel werd ons verteld dat er net iemand van een ander had gebeld om te vragen of hij morgen mee kon naar de watervallen! Ons tripje Plitvice was gered!

De ochtend was vroeg en voelde nog vroeger. Toen we met vermoeide, maar enthousiaste hoofden aan de ontbijttafel zaten.

Na het ontbijt ontmoette we Nick, de jongen uit de andere hostel. Enthousiast vertelde we hoe blij we waren dat hij er was. Ik denk dat we een beetje overweldigend waren, want op de heenweg was hij redelijk stil in de auto. En toen waren we er. Het was de eerste dag dat het hele park weer open was. Onze tourguide zette het tempo er aardig in, want hij wilde ons alles laten zien.

Via houten paden over het water, trappetjes, steile weggetjes, een half uur op een boot, natte routes. door een grot en door het bos liepen we van meer naar meer en zagen waterval na waterval. Wij waren elke keer opnieuw verwonderd. En hoewel we het liefst uren zouden blijven staan joeg onze tourguide ons telkens op. In het begin vervelend, maar op het einde snapte we volledig waarom: hoe verder we gingen hoe groter de watervallen. Het was uitzinnig mooi. Veel mooier dan de foto’s, maar ik zal jullie proberen een idee te geven van hoe het was door ze alsnog te plaatsen :)

Na ons prachtige avontuur kwamen we uitgeput terug in de hostel. Na gegeten te hebben zijn we vrij snel op bed gegaan.

Ik had direct een hechte band met Fadoua. Het voelde alleen erg vreemd om opeens Nederlands te kunnen praten. Ik had mijn hele reis geen enkele Nederlander gezien.

Vol goede energie viel ik snel in slaap. Klaar voor de volgende dag met Fadoua en de jongens en de training die daarna zou komen!