Pijn

door Sophienne Bos

Er is zo intens veel om over te schrijven, maar ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen. De zon begint te schijnen en de halfdode hondenfoto’s verschijnen direct op Facebook. Ik zou een boekwerk kunnen schrijven over hoe zielig en onmenselijk het is, al is mijn mening wat dat betreft te verkleinen tot één enkel zinnetje: ‘Mensen die een hond (of ander dier) als huisdier nemen, moeten hiervoor zorgen.’ Ik kan de discussie aangaan over ‘wat’ die zorg nou precies inhoud, want de één vind dat bij ‘zorg’ aandacht hoort, de ander dat ‘eten’ voldoende is. Ik kan de discussie aangaan over het woord ‘moeten’, kun je zoiets van iemand vragen dan?

Ik vind dat mensen die een hond (of ander dier) als huisdier nemen, hiervoor moeten zorgen. Dat ze de hond voldoende eten, drinken en liefde geven. Dat ze de hond genoeg uitlaten (wat bedoel je precies met ‘uitlaten’ – niet alleen dat blokje om, maar ook voldoende laten loslopen en rennen). Dat ze de hond naar de huisarts nemen als je zelf niet weet wat je moet doen, ongeacht de kosten! Als je een hond (of ander dier) als huisdier neemt gaat dit hoe dan ook geld kosten! Ik vind dat je je huisdier niet mag mishandelen (wat bedoel je precies met ‘mishandelen’? – ALLES! Geen pijn doen, niet verwaarlozen, niet uithongeren, niet in een warme, nee hete, auto laten etc.) .

Maar ik begrijp ook dat zoiets niet te controleren valt of af te dwingen… dus ik hoop dat genoeg mensen opletten en ingrijpen voordat een hond dood gaat, zoals de foto van een uitgemergeld honden lijkje die mij aan het schrijven kreeg.

In mijn openingszin gaf ik al aan dat er intens veel was om over te schrijven. Hoewel ik toen niet wist waar ik moest beginnen, bleek dat toch niet zo moeilijk. Maar nu, waar moet ik nu heen? Naar de spikes die onder bruggen worden aangebracht zodat zwervers er niet kunnen slapen?

Of over de verschrikkelijke berichten die op facebook voorbij komen van doodslag. Laatst een bericht van een vrouw die gestenigd was, een vrouw die in de brand was gestoken, mannen die werden opgehangen, homo’s die in elkaar werden geslagen en de lijst gaat verder, allemaal inclusief afgrijselijke foto’s.
Dan heb je de politieberichten. Politieagenten die een schizofrene man de dood in hebben geslagen, politieagenten die een hond neerschieten, politieagenten die een geboeide man in de gevangenis met zijn hoofd tegen de muur slaan en de lijst gaat verder, allemaal inclusief afgrijselijke foto’s en filmpjes.
Dan heb je ook nog de ‘onthoofde dieren’ hype gehad. Waarin je foto’s en fimpjes van onthoofde katten en honden zag met de trotse moordenaars. Oef, en dat filmpje met de pony’s die werden mishandeld.
Als ik iets wil bedenken schieten mij direct weer tien voorbeelden te binnen…
Volgens mij gaat er iets niet goed.Volgens mij gaat iets helemaal niet goed.

Er moet iets veranderen, en wel nu. Ik wil niet dat al die mensen en dieren mishandelt, verkracht en vermoord worden!

We zijn er allemaal op tegen, we schrikken allemaal en we reageren vol woede en haat. Maar wat doen we?
Doen we überhaupt iets? Behalve op dat knopje ‘share’ te klikken.
En misschien nog wel belangrijker… kunnen we iets doen? en zo ja… hoe?